Doğal taşlar, iç ve dış mekânlar gibi birçok alanda kullanılan oldukça popüler malzemelerdir. Ancak, bazı durumlarda doğal taşların ağırlıkları veya yüzeyindeki kusurlar, çatlaklar, eğimler gibi etkenler nedeniyle kullanımı mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, doğal taşların laminasyon teknikleri kullanılarak güçlendirilmesi ve daha dayanıklı hale getirilmesi sağlanır. Lamine mermer tekniği doğal taşın sahip olduğu ağırlığı düşürmek için daha ince kalınlıklarda üretilerek gerekli laminasyon uygulamalarıyla ilgili alanlarda dekore edilebilmesi anlamını taşır. Ayrıca 4-8 mm’ye kadar inceltilen taşa gerekli mukavemetlerin kazandırılması ve hassasiyetinin giderilmesi için alüminyum honeycomb malzemesi veya mdf laminat kaplama yöntemleri ile besleme işlemleri uygulanır. Bal peteği olarak da adlandırılan bu malzeme, %70 oranında hafiflik ve %35 oranında direnç sağlar. Bununla beraber doğal taşların kullanılacağı alanlara bağlı olarak MDF ya da seramik gibi bazı destek malzemeleri de tercih edilebilir.
Laminasyon Tekniği Nasıl Uygulanır?
MDF ya da honeycomb mermer laminasyon teknikleri, doğal taş kullanımına yatkın olmayan alanlarda profesyonel ekipler tarafından titizlikle uygulanır. Laminasyon işlemi, öncelikle doğal taş yüzeyinin temizlenmesi ile başlar. Temizlik işlemi, yüzeyin laminasyon malzemesine iyi bir şekilde tutunabilmesi için önem arz eder. Daha sonra, laminasyon malzemesi taş yüzeyine uygulanır. Bu işlem, malzemenin doğal taş yüzeyine dengeli bir şekilde yerleştirilmesi ve düzgün bir şekilde yayılması gerektiği için oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca, yüzeyle birleştirilecek malzemenin faaliyet alanındaki şartlar göz önünde bulundurularak son derece isabetli ebatlarla oluşturulması gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra, malzeme doğal taş yüzeyinde tamamen kuruması için bir süre beklenir. Sirmersan, honeycomb ve mdf üzeri laminat kaplama işlemlerinde profesyonel kadro yapısı sayesinde oldukça başarılı sonuçlar elde eder.
Laminasyon Uygulamasının Beraberinde Getirdiği Avantajlar
Doğal taş kullanmanın mümkün olmadığı faaliyet alanları için geliştirilen lamine taş tekniği, tüm mekânlarda dekoratif taş tercihinin önünü açmasının yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getirir. Bu işlemler taş yüzeyinde bir koruma tabakası oluşturarak dayanıklı ve uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sunar. Honeycomb veya mdf lamine işlemlerinde malzeme ve taşın birleşmesi sonucu yüzeydeki muhtelif kusurlar ya da boşluklar da ortadan kalkar. Bu durum dayanıklılığı artırırken estetik görünümü öne çıkarabilir. Honeycomb ve mdf lamine kaplama işlemleri mekanik mukavemet sağlayarak muhtelif çarpma ve darbe streslerini absorbe eder. Üstelik uygulandığı alanda doğal bir yalıtıma zemin oluşturarak ısı ve ses problemleri gibi olumsuzlukların önüne geçer. Ek olarak taş ve mermeri hafifleştiren laminasyon teknikleri kullanıcıların mekân içinde dekorasyon değişiklikleri yapmalarını kolaylaştırabilir.
Laminasyon Uygulamalarının Fiyat Aralıkları
MDF ve honeycomb panel fiyatları doğal taşlara uygulanan laminasyon teknikleri, taşın türü, boyutu ve uygulama yapılacak alana göre farklı fiyat aralıklarında olabilir. İşlem maliyetleri, uygulamayı yapacak firmanın kalitesi, işçilik seviyesi ve malzeme giderleri gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin mdf lamine fiyatları kullanılan malzeme dolayısıyla diğer laminasyon işlemlerine göre daha makul seviyelerde olabilir. Bunun yanı sıra genellikle fabrika ortamında uygulanan honeycomb türü teknikler, mevcut doğal taşı dayanıklı, uzun ömürlü ve daha güvenli hale getirerek birçok avantaj sağlar. Alüminyum honeycomb panel fiyat aralıkları, gerekli işlem hacmi, yüzey alanı ya da faaliyet ortamına göre değişkenlik sergileyebilir. Sirmersan, her bütçeye hitap edebilen alternatiflerle son derece işlevli ve dekoratif ortamlar oluşturur.